Na današnji dan

Franjevački misionar koji je u Kaliforniji osnivao gradove – 1784.

Blaženi Junípero Serra bio je franjevac i misionar, a pod njegovim je vodstvom osnovano čak devet prvih misija u Kaliforniji (među njima i San Diego, San Francisco i Santa Clara). Iz tih misija, nazvanih po katoličkim svecima, nastali su današnji kalifornijski gradovi.

Dana 28. kolovoza 1784. godine umro je katolički blaženik koji svakako pripada najvažnijim ljudima u povijesti Kalifornije. To je bio bl. Junípero Serra, franjevac i misionar, koji je osnovao čak devet prvih misija u Kaliforniji. Te misije imale su neobično veliko značenje za nastanak Kalifornije, jer je većina današnjih kalifornijskih velegradova utemeljena u obliku takvih katoličkih misija (to je očigledno i iz imena tih gradova, koji su većinom uzeti po svecima Katoličke crkve).

Junípero Serra došao je na područje današnje Kalifornije 1769. godine. Prvu franjevačku misiju osnovao je u San Diegu, a nazvana je po sv. Didaku Alkalskom (španj. San Diego de Alcalá) – svecu franjevcu iz srednjeg vijeka.

Poznata misija San Francisco de Asís (hrv. sv. Franjo Asiški) osnovana je 1776. godine na području današnjeg San Francisca. Misija Santa Clara  osnovana je sljedeće godine na području današnjeg istoimenog kalifornijskog grada Santa Clara.

Nakon dugogodišnjeg djelovanja u Kaliforniji, bl. Junípero Serra umro je u jednoj od misija – San Carlos Borroméo del río Carmelo. Iz te je misije nastao današnji kalifornijski grad Carmel-by-the-Sea, poznat po tome što mu je gradonačelnik jedno vrijeme bio Clint Eastwood.


Važno je naglasiti da je fra Junípera Serru papa sv. Ivan Pavao II. proglasio blaženikom Katoličke crkve 1988. godine. Bl. Junípera Serru smatra se zaslužnim, između ostaloga, za donošenje u Kaliforniju prehrambenih kultura koje su postale osnova poljoprivredne proizvodnje u tim krajevima – naranči, maslina, limuna, smokvi i grožđa, te ovaca, koza, goveda i konja.

Komentari