Na današnji dan

Franjo Kuharić – voljeni hrvatski kardinal – 2002.

Kardinal Franjo Kuharić otišao je kao zagrebački nadbiskup u mirovinu 1997. godine, premda je uvjete za umirovljenje stekao već 1994. navršivši 75 godina starosti.

Dana 11. ožujka 2002. godine umro je znameniti hrvatski kardinal Franjo Kuharić. U trenutku smrti bio je u 82. godini života (rođen je 1919. godine u Gornjem Pribiću u poznatoj Dolini kardinala). Kardinal Franjo Kuharić otišao je kao zagrebački nadbiskup u mirovinu 1997. godine, premda je uvjete za umirovljenje stekao već 1994. navršivši 75 godina starosti. Papa bl. Ivan Pavao II. ostavio je kardinala Kuharića na mjestu aktivnog nadbiskupa Zagrebačke biskupije još tri godine. Konačno, 1997. godine naslijedio je kardinala Kuharića na mjestu zagrebačkog nadbiskupa Josip Bozanić, dotadašnji krčki biskup.

Kardinal Kuharić dobio je titulu zagrebačkog nadbiskupa u miru (emeritus) i proživio je u mirovini još gotovo 5 godina.

Franjo Kuharić bio je kardinal ukupno više od 20 godina. Naime, imenovao ga je kardinalom papa bl. Ivan Pavao II. još 2. veljače 1983. godine. Kao kardinalu dodijeljena mu je naslovna (titularna) crkva S. Girolamo dei Croati tj. crkva sv. Jeronima u Rimu (u sastavu poznatog Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima). Zanimljivo je da istu naslovnu crkvu – S. Girolamo dei Croati – ima danas i kardinal Josip Bozanić. Kardinal Kuharić bio je omiljen u hrvatskom narodu, od kuda je i potekla želja za pokretanjem postupka za njegovo proglašenje blaženikom.


Komentari