Na današnji dan

Francuzi svrgnuli posljednju kraljicu Madagaskara (1897.)

Posljednja kraljica Madagaskara, Ranavalona III. svrgnuta je s prijestolja 28. veljače 1897. godine. Kraljica je postala kad joj je bila samo 21 godina. Madagaskar je velik otok pokraj Afrike, površine od čak 590 000 kvadratnih kilometara.

Nekoć je cijeli otok Madagaskar bio kraljevstvo kojim je vladala elita. Naime, vladarima su mogli biti samo pripadnici plemstva zvanog Andriana. Posljednje tri osobe na prijestolju Madagaskara bile su isključivo žene, odnosno kraljice iz plemićke kaste Andriana. Zanimljivo je da je premijer, naprotiv, bio iz kaste Hova (slobodnjaci). Dapače, redovito se premijer ženio vladajućom kraljicom, pa je tako nastajala zanimljiva zajednička vlast tih dviju kasta. Treća kasta bili su robovi, nazivani Andevo.

Posljednju vladajuću kraljicu – Ranavalonu III. – svrgnuli su Francuzi. Naime, Francuska je odlučila pretvoriti otok Madagaskar u svoju koloniju i ukinuti vlast domaćih vladara. Ranavalonu III. protjerali su iz kraljevske palače. Morala je napustiti svoju prijestolnicu – grad Antananarivo (i danas glavni grad Madagaskara). Iznesena je iz grada u nosiljci, a s njom je otputovalo 700 – 800 pratilaca i nosača. Po vjeri je bila kršćanka, jer su tu religiju madagaskarski vladari već znatno ranije bili usvojili.

Komentari