Na današnji dan

Francuzi detonirali prvu nuklearnu bombu u Sahari (1960.)

Dana 13. veljače 1960. Francuska je detonirala svoju prvu nuklearnu bombu. To testiranje obavljeno je u afričkoj pustinji Sahari i to na području današnjeg Alžira, koji je u to vrijeme još uvijek bio francuska kolonija.

Političko stanje u Alžiru bilo je u to doba vrlo složeno. Naime, mnogi su Alžirci željeli nezavisnost od Francuske, no u toj je zemlji živjelo i mnogo doseljenih bijelaca, koji su silom željeli da Alžir ostane dijelom Francuske. Između tih dviju skupina izbili su sukobi, a u svemu tome Francuska se matična zemlja isprva teško snašla. U Parizu je 1958. došlo do pada vlade, a na čelo zemlje pozvan je iz mirovine Charles de Gaulle, gotovo legendarna osobnost iz Drugog svjetskog rata.

De Gaulle je na neki način vratio red u posrnulu Francusku. U pogledu Alžira njegova je politika bila zanimljiva. Naime, on je shvatio da je osamostaljivanje te države neizbježno i stoga nije silom pokušavao zadržati francusku vlast nad Alžirom. Na neki je način Charles de Gaulle predstavljao ravnotežu između francuske nacionalističke desnice i zdravog razuma.

Nuklearna eksplozija na današnji dan izvršena je u južnom dijelu Alžira, u jednom od najpustijih područja Sahare. Bomba se nalazila na vrhu tornja visokog oko 100 metara. Snaga eksplozije bila je velika – čak oko 70 kilotona, što je bilo znatno više od prvih bombi koje su eksplodirale SAD, SSSR i Ujedinjena Kraljevina. Za usporedbu, bomba koja je sravnila Hirošimu imala je samo 16 kilotona.


Predsjednik Charles de Gaulle navodno je na vijest o eksploziji izjavio: “Hourra pour la France! Depuis ce matin, elle est plus forte et plus fière.” (“Hura za Francusku! Nakon ovog jutra ona je snažnija i ponosnija.”)

Komentari