Na današnji dan

Francuzi potopili vlastitu flotu da ne padne Hitleru u ruke (1942.)

Jedno od najneobičnijih potapanja brodova u povijesti, kad su Francuzi sami potopili svoju flotu usidrenu u Toulonu kako ona ne bi pala Nijemcima u ruke, dogodilo se 27. studenog 1942. godine. Naime, tijekom Drugog svjetskog rata Njemačka je okupirala Francusku. Isprva je Francuzima ostavljena tzv. Vichyevska Francuska, kao svojevrsna vazalna država Trećeg Reicha. Međutim, 1942. godine Nijemci su odlučili okupirati cijelu Francusku da bi izbjegli moguće rizike. Admirali Vichyjevske Francuske odlučili su ne dopustiti da njihovi ratni brodovi padnu Nijemcima u ruke, pa su naredili potapanje vlastite flote.

Toulon je odavno bio glavno središte francuske flote na Sredozemlju. I danas u Toulonu bazu ima više od 60 % tonaže francuske ratne mornarice, uključujući jedini francuski nosač zrakoplova Charles de Gaulle, te nuklearne podmornice. I u vrijeme Drugog svjetskog rata Toulon je bio glavna francuska ratna luka na Sredozemlju.

Dok su se njemačke i talijanske snage približavale Toulonu, francuski admirali naredili su potapanje flote. Potopljeno je oko 115 plovila, uključujući najmodernije ratne brodove. Od najvećih brodova potopljena su tri velika bojna broda – Strasbourg, Dunkerque i Provence. Pri tome treba naglasiti da je Strasbourg bio admiralski brod vrhovnog zapovjednika Snaga otvorenog mora – admirala Labordea.

Potopljeno je i sedam krstarica, 15 razarača, 12 podmornica te niz torpednih čamaca.


Komentari