Na današnji dan

Francuzi osvojili glavni grad Meksika – 1863.

Francuska Legija stranaca odigrala je značajnu ulogu tijekom borbi u Meksiku.

Sedmog lipnja 1863. godine Francuzi su osvojili Ciudad de México, glavni grad Meksika. Radilo se o francuskoj intervenciji u Meksiku, tijekom koje su snage cara Napoleona III. ratovale protiv meksičkih republikanaca. Francuska Legija stranaca odigrala je značajnu ulogu tijekom borbi u Meksiku. U znamenitoj Bitki kod Camaróna u travnju iste godine suprotstavili su se legionari desetak puta brojnijoj meksičkoj sili i borili se do posljednjeg daha (gotovo svi su izginuli). Još i danas se u Legiji stranaca svake godine obilježava obljetnica te bitke.

Francuzi su uspjeli, uvelike zahvaljujući spomenutoj požrtvovnosti legionara, osvojiti i glavni grad Meksika. Predvodnik Francuza bio je general Bazaine, koji je kasnije postao i maršalom Francuske. Bazaine je svojedobno također bio legionar, a danas ga u Legiji stranaca smatraju jednim od svojih najvećih zapovjednika (premda je kasnije kao maršal imao kontroverznu ulogu tijekom ratnih zbivanja u Europi).

Na poticaj pobjedničkog Napoleona III. Meksikanci su carsku krunu ponudili austrijskom nadvojvodi Maksimilijanu. On je to prihvatio i otputovao je u Meksiko, gdje je krunjen za cara. Dotadašnji meksički predsjednik Benito Juárez pobjegao je na sjever zemlje, u blizinu granice sa SAD-om.


Komentari