Select your Top Menu from wp menus

30.03.

Francuzi dobili protektorat nad Marokom (1912.)

Francuzi dobili protektorat nad Marokom (1912.)

Marokanski sultan Abdulhafid potpisao je 30. ožujka 1912. Feški sporazum, kojim je dao Francuzima protektorat nad Marokom. Sultan je pritom ujedno i abdicirao, a novim je sultanom zatim postao njegov mlađi brat Jusuf. Abdulhafid spomenuti je sporazum potpisao u trenutku kad je na njega već čekao brod u Rabatu za prijevoz u Francusku. U toj je zemlji 25 godina kasnije i preminuo, i to u mjestu Enghien-les-Bains pokraj Pariza.

Sultanovim potpisivanjem Feškog sporazuma (nazvanog po marokanskom gradu Fesu), okončana je tzv. Druga marokanska kriza. Radilo se o međunarodnoj krizi vezanoj uz raspodjelu kolonija. Naime, Njemačko Carstvo bilo je razmjerno zakinuto u pogledu kolonija pa je pokušalo steći utjecaj u Maroku, jednom od rijetkih dijelova Afrike koji još nisu bile razgrabile kolonijalne sile.

Nijemci su 1911. poslali u Maroko topovnjaču SMS Panther, što je bilo svojevrsno zveckanje oružjem (taj je incident nazvan i Pantherovim tj. panterinim skokom). Ipak, Francuzi, koji su bili kolonijalni posjednici većeg dijela zapadne Afrike, ubrzo su preuzeli vlast u Maroku, koja im je sultanovim potpisivanjem Feškog sporazuma i formalno potvrđena. Doduše, Nijemcima je pritom za utjehu prepušten dio Konga, nazvan Novim Kamerunom (njem. Neukamerun), no radilo se o području od prilično malog značenja. Francuzi su zatim zadržali protektorat nad većim dijelom Maroka sve do 1956. godine.

Facebook Comments

Vezani članci