Na današnji dan

Francuz koji je konstruirao avione na parni pogon – 1926.

XIR165560 Avion III, 'The Bat', designed by Clement Ader (1841-1925) at the Satory military camp, October 1897 (engraving) (b/w photo) by French School, (19th century); CNAM, Conservatoire National des Arts et Metiers, Paris; French, out of copyright

Letjelice Clémenta Adera nosile su naziv avion, a tu je riječ navodno on osobno stvorio iz latinske riječi za pticu (avis).

Dana 5. ožujka 1926. godine umro je francuski izumitelj Clément Ader. Premda je on danas razmjerno malo poznat, imao je velik utjecaj na rani razvoj zrakoplovstva, a upravo je od njega, po svemu sudeći, potekla riječ avion. Naime, letjelice Clémenta Adera nosile su naziv avion, a tu je riječ navodno on osobno stvorio iz latinske riječi za pticu (avis).

Clément Ader rođen je pokraj francuskog grada Toulousea 1841. godine. Zanimljivo je da se njegovo mjesto rođenja nalazi samo desetak kilometara od današnjeg svjetskog sjedišta kompanije Airbus, koja je jedan od najvećih proizvođača zrakoplova na svijetu. 

Svoju ranu pokusnu letjelicu izradio je Clément Ader još oko 1886. godine, otprilike 17 godina prije prvog leta braće Wright. Zanimljivo je da je ta letjelica bila na parni pogon. Godine 1890. godine  navodno se uspjela odvojiti se od tla i preletjeti 50-ak metara, postižući visinu od otprilike 20 centimetara. Krila te letjelice – prvog Aderovog aviona – bile su slične krilima šišmiša.

Kasnije je Clément Ader izradio još dva tipa letjelica – Avion II i Avion III – pri čemu su oba bila na parni pogon. Zanimljivo je da je Avion III imao raspon krila od čak 16 metara, a nalikovao je golemom šišmišu. Ader je poživio sve do 1925. godine, kad je preminuo u 84. godini života.


Komentari