Na današnji dan

Francusko-talijanski grof od Soissonsa – otac princa Eugena Savojskog – 1635.

O tome koliko je ugledna bila titula grofa od Soissonsa govori podatak da su na francuskom dvoru svojedobno nositelja te titule oslovljavali jednostavno s Gospodin grof , što je bila karakteristika najviših titula.

Eugen Mauricije Savojski, otac znamenitog vojskovođe Eugena Savojskog, rođen je 3. svibnja 1635. godine. Premda je bio talijanski princ iz dinastije Savoja, zanimljivo je da je Eugen Mauricije Savojski ujedno bio i visokopozicionirani francuski aristokrat. Naime, nosio je uglednu titulu grofa u Soissonsa, koju je naslijedio preko svoje majke – francuske princeze Marije – koja je bila pripadnica francuske kraljevske dinastije Capet-Bourbon.

Eugen Mauricije Savojski rođen je u Chambéryju, nekadašnjoj prijestolnici Savoje. Titula grofa od Soissonsa, koju je Eugen Mauricije naslijedio od majke, dobila je ime po gradu Soissonsu u sjevernoj Francuskoj, smještenom oko 100 kilometara sjeveroistočno od Pariza, na području Pikardije. 

O tome koliko je ugledna bila titula grofa od Soissonsa govori podatak da su na francuskom dvoru svojedobno nositelja te titule oslovljavali jednostavno s Gospodin grof (fr. Monsieur le Comte), što je bila karakteristika najviših titula. Naime, kraljevog brata oslovljavalo se jednostavno s Gospodin (fr. Monsieur), princa de Condéa, koji je bio bliski kraljev rođak, s Gospodin princ (fr. Monsieur le Prince) itd., iz čega se može zaključiti da su najkraće titule bile ujedno i najotmjenije.

Eugen Mauricije oženio se nećakinjom moćnog kardinala Mazarina, svojevrsnog francuskog premijera (prvog ministra). Ona se zvala Olimpia Mancini, a imala je vrlo utjecajne sestre, koje su se također udale u visoko društvo. Princ Eugen Savojski, poznati habsburški vojskovođa, bio je mlađi sin Eugena Mauricija i Olimpije Mancini (njihov najstariji sin naslijedio je od oca spomenutu uglednu titulu grofa od Soissonsa, koja je princa Eugena Savojskog zaobišla).


Komentari