Na današnji dan

Izabrano mjesto za gradnju najvećeg fuzijskog reaktora (2005.)

Dana 28. lipnja 2005. odlučeno je da će se međunarodni centar za istraživanje nuklearne fuzije smjestiti u francuskom mjestu Cadarache. Ta je odluka donesena nakon dugog procesa u kojem se nekoliko zemalja natjecalo za smještaj tog centra. Riječ je o megaprojektu s nazivom ITER (kratica za International Thermonuclear Experimental Reactor tj. Međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor). Projekt je težak nekoliko desetaka milijardi eura i zapošljava preko 4500 ljudi.

U projektu sudjeluje Europska unija s 45 % udjela u financiranju, te SAD, Japan, Kina, Rusija, Indija i Južna Koreja. Vodeći kandidati za smještaj fuzijskog postrojenja bili su Francuska i Japan. Na kraju je izbor bio između Japana i Francuske, a navedenog dana konačno je iznijeta službena odluka o izboru mjesta Cadarache u francuskoj Provansi, oko 60 km sjeverno od Marseillea. Zauzvrat, Japanu je obećano da će dobiti poziciju čelnog čovjeka administracije (to donedavno bio Osamu Motojima), te da će 20 % istraživačkog osoblja biti iz Japana.

Izgradnja kompleksa ITER započela je 2013., a dosad je na projekt utrošeno više od 14 milijardi američkih dolara. Prema planu bit će dovršen 2021., a u pogon će ući tek 2027. godine.

Piše: Boris Blažina


Komentari