Na današnji dan

Francusko lansiranje rakete iz Sahare – 1965.

Satelit je lansiran raketom Diamant-A, prvom francuskom raketom za lansiranje objekata u svemir. Rakete tipa Diamant-A zapravo su glavne prethodnice svih kasnijih europskih raketnih programa.

Dana 26. studenog 1965. godine Francuska je lansirala u svemir svoj prvi satelit u povijesti. Taj je pothvat bio iznimno važan jer se radilo o prvom satelitu u svijetu koji nisu lansirali SAD ili SSSR. Satelit je lansiran raketom Diamant-A, prvom francuskom raketom za lansiranje objekata u svemir.

Osobito je zanimljivo odakle je Francuska lansirala tu raketu. Naime, lansirna rampa nalazila se u Sahari, na području današnjeg Alžira. Radilo se o lokaciji Hammaguir u zapadnom Alžiru, samo oko 50 kilometara od današnje granice s Marokom.

Rakete tipa Diamant-A zapravo su glavne prethodnice svih kasnijih europskih raketnih programa. Francuska je već 1970. godine prebacila lansiranje iz Alžira na područje Francuske Gvajane. I danas se u Francuskoj Gvajani nalazi glavna svemirska luka Europske svemirske agencije.


Komentari