Na današnji dan

Francusko iseljavanje na jug Afrike – 1687.

Mnoge poznate južnoafričke osobe bile su francuskog hugenotskog podrijetla.

Dana 31. prosinca 1687. godine isplovili su iz Francuske hugenotski iseljenici u južnu Afriku. Hugenotima su u Francuskoj nazivali kalvinističke protestante, pristalice učenja Jeana Calvina. Hugenoti su bili uvelike proganjani, naročito nakon povlačenja Edikta iz Nantesa 1685. godine, u doba Luja XIV. Mnogi su hugenoti nakon 1685. godine izbjegli iz Francuske, što je bilo vrlo loše za gospodarstvo te zemlje (hugenoti su imali znatnu gospodarsku ulogu u Francuskoj do tada).

Hugenoti koji su otišli u južnu Afriku naselili su se uglavnom u okolici Rta dobre nade, gdje je tada postojala nizozemska kolonija nazivana na nizozemskom jeziku Kaapkolonie. Olakotna okolnost bila je ta što su Nizozemci također bili većinom kalvinističke vjeroispovijesti.

Od tog prvog hugenotskog iseljavanja pa do danas, ljudi francuskog podrijetla žive već više od 300 godina na jugu Afrike. Mnoge poznate južnoafričke osobe bile su francuskog hugenotskog podrijetla, što se vidi i iz njihovih prezimena. Primjerice, poznata glumica Charlize Theron nosi francusko prezime, koje je izvorno potjecalo s juga Francuske. Nadalje, poznati južnoafrički premijer Frederik Willem de Klerk također ima prezime francuskog podrijetla, nastalo od Le Clerc ili Le Clercq.


Komentari