Na današnji dan

Francuski vojvoda i knez i gospodar Nizozemske (1555.)

Dana 18. ožujka 1555. rođen je François, najmlađi sin francuskog kralja Henrika II. iz dinastije Capet-Valois. Françoisova majka bila je poznata kraljica Katarina Medici, podrijetlom iz moćne firentinske obitelji. Kralj Henrik II. tragično je poginuo nakon nesreće na viteškom turniru. Naime, koplje njegovog suparnika prodrlo mu je kroz kacigu u glavu (taj je događaj navodno predvidio Nostradamus, koji je svojedobno radio za Katarinu Medici). Malom Françoisu bile su u trenutku očeve smrti samo četiri godine. Imao je tri starija brata – François, Karla i Henrika – kojima je tada bilo 14, 9 i 7 godina.

Najstariji od njih – François – postao je novi kralj. Njegova mlađa braća imala su ugledne vojvodske titule – Karlo je bio vojvoda od Orléansa, Henrik vojvoda od Angoulêmea, a najmlađi François vojvoda od Alençona. Njihova sestra bila je poznata kraljica Margot.

Sva trojica Françoisove starije braće postala su kraljevima Francuske, jedan za drugim. Bila je to posljedica činjenice da su svi oni umrli mladi i bez muških potomaka, tako je jedan brat nasljeđivao drugoga. Kad je treći po starosti brat postao kraljem (Henrik III.), François je postao pretpostavljenim prijestolonasljednikom jer Henrik nije imao djece.

Zanimljivo je da je François proglašen suverenim vladarom Nizozemske. Radilo se o epizodi koja je razmjerno slabo poznata u popularnoj povijesti. Naime, u jednom trenutku François je pozvan u Nizozemsku da bude ondje knez i gospodar Nizozemske (na nizozemskom jeziku vorst en heer der Nederlanden). Trijumfalno je ušao u gradove Bruges, Ghent i Antwerpen. Međutim, nastala je pobuna lokalnog stanovništva i na kraju je François jedva izvukao živu glavu.

François je umro u dobi od samo 29 godina. Nikada nije naslijedio francusku krunu jer ga je stariji brat Henrik III. nadživio za pet godina. Kad su sva braća umrla, dinastija Capet-Valois izumrla je u muškom koljenu, a francuska je kruna došla u ruke dinastije Capet-Bourbon.


Komentari