Na današnji dan

Francuski svećenik i filozof Condillac – 1715.

 U vrijeme prosvjetiteljstva enciklopedisti i filozofi  su zazirali od katoličkih svećenika, ali upravo je Condillac primjer da njihove razlike nisu bile nepomirljive. 

Dana 30. rujna 1715. godine rođen je znameniti francuski filozof Condillac, jedan od najpoznatijih mislilaca prosvjetiteljskog doba, a smatra ga se i jednim od utemeljitelja moderne ekonomske znanosti.

Rođeno ime bilo mu je Étienne Bonnot, a otac mu je bio francuski aristokrat s titulom vikonta od Mablyja. Mladi Étienne ušao je u crkveno zvanje. Godine 1720. njegov otac je kupio posjed Condillac, a budući da su u feudalnoj Francuskoj prije revolucije plemići nosili titule po imenima svojih posjeda, mladi je Étienne dobio titulu Abbé de Condillac (Abbé je bio uobičajena titula za svećenika u Francuskoj, doslovce označava titularnog opata nekog izumrlog samostana). Danas je, stoga, on poznat prvenstveno pod imenom Condillac. 

Bio je kritičar racionalizma i kartezijanskih postavki o urođenim idejama. Ne uspostavlja radikalnu razliku između osjetila i razuma, nego uzima osjetila kao izvor ideja. O tome piše u svojim jdelima i raspravama: Rasprava o sustavima, Ogled o podrijetlu ljudskih spoznaja, Rasprava o životinjama i druge.   

Condillac je dobio visok položaj odgojitelja unuka kralja Luja XV. – princa Ferdinanda od Bourbon-Parme. Za mladog je princa napisao djelo Cours d’études pour l’instruction du Prince de Parme (hrv. Udžbenik za poduku princa od Parme). Taj je udžbenik imao čak 16 svezaka s pregledom svih područja znanja: povijesti, književnosti, gramatike…


Condillac je bio prijatelj Jeana-Jacquesa Rousseaua, poznatog mislioca prosvjetiteljstva. Također, bio je u kontaktu s krugovima oko enciklopedista Denisa Diderota. U vrijeme prosvjetiteljstva enciklopedisti i filozofi zazirali su od katoličkih svećenika, ali upravo je Condillac primjer da njihove razlike nisu bile nepomirljive.

  Condillac je preminuo 1780. godine, a posmrtno mu je izašlo djelo Logika i nezavršeno Jezik računanja.

Piše: Dražen Krajcar

Komentari