Na današnji dan

Francuski princ koji je postao španjolskim kraljem – 1683.

Luj XIV. u Versaillesu svečano je pozdravio svog mladog 16-godišnjeg unuka kao španjolskog kralja. 

Španjolski kralj Filip V., prvi pripadnik dinastije Bourbon na španjolskom prijestolju, rođen je 19. prosinca 1683. godine. Ta dinastija još i danas vlada Španjolskom, a današnji kralj Filip VI.  je 12. kralj na španjolskom prijestolju. 

Bourboni su, kao ogranak dinastije Capet, u Francuskoj došli na vlast još 1589. godine. U Španjolskoj su, naprotiv, zavladali tek sa spomenutim Filipom V. oko 1700. godine. Dinastiju Bourbon u Španjolskoj nazivaju Borbón. Prije stupanja na prijestolje Španjolske Filip je bio visokopozicionirani princ na francuskom kraljevskom dvoru kao unuk moćnog Luja XIV. 

U Španjolskoj je upravo u doba Filipova djetinjstva došlo do izumiranja dinastije Habsburg. Naime, umro je kralj Karlo II., koji je u svojoj oporuci imenovao upravo Filipa nasljednikom španjolske krune. Tako je Luj XIV. u Versaillesu svečano pozdravio svog mladog 16-godišnjeg unuka kao španjolskog kralja. Predstavio ga je dvorjanima navodno riječima: “Gospodo, ovo je kralj Španjolske”.


Da bi Filip doista dospio na prijestolje u Madridu Luj XIV. morao je povesti rat. Naime, austrijski Habsburgovci željeli su španjolsko prijestolje za sebe, a ni drugim europskim silama nije bila draga pomisao o ujedinjenju Francuske i Španjolske pod istom dinastijom Bourbon. Ipak, nakon gomile potrošenih novaca i prolivene krvi na bojištima, Luj XIV. uspio je u svom naumu. Filip V. doista je došao na prijestolje u Madridu. Nakon dugogodišnjeg vladanja umro je u golemoj palači Escorial 1746. godine.

Komentari