Na današnji dan

Francuski princ koji je izabran za kralja Poljske – 1709.

François Louis, princ de Conti, bio je pripadnik francuske kraljevske dinastije Bourbon i rođak kralja Luja XIV., svojedobno najmoćnijeg vladara u Europi.

Dana 9. veljače 1709. godine umro je François Louis, princ de Conti, francuski aristokrat koji je bio kandidat za kraljevsko prijestolje Poljske. Naime, 1697. godine princ de Conti izabran je za poljskog kralja (ta je država nekoć bila izborna monarhija, u kojoj je kralja birao parlament). Conti se uputio iz Francuske prema svom novom kraljevstvu, ali su ga protivnici pretekli. Naime, Poljskoj susjedne sile podržale su kandidaturu Augusta II. Jakog iz Saske dinastije, tako da se princ de Conti morao vratiti u Francusku.

Zanimljivo je da je titula prinčeva de Conti bila jedna od najuglednijih u Francuskoj, odmah iza titule prinčeva de Condé. Prinčevi de Conti bili su pripadnici francuske kraljevske dinastije Bourbon, a došli bi na prijestolje da je izumrla glavna grana te dinastije, grana vojvoda od Orléansa i grana prinčeva de Condé. Inače, titula princ de Conti dobila je naziv po mjestašcu Conty (piše se sa slovom y, a ne i) u sjevernoj Francuskoj, dvadesetak kilometara južno od Amiensa, u regiji poznatoj kao Pikardija.

François Louis, princ de Conti poživio je samo do svoje 45. godine života. Umro 1709. u Parizu, za vrijeme vladavine svog rođaka – znamenitog kralja Luja XIV., poznatog i kao Kralj Sunce. Zanimljivo je da je prinčev unuk Louis François, koji je kasnije naslijedio titulu princa de Contija, također bio kandidat za poljsko prijestolje.


Komentari