Na današnji dan

Francuski prekomorski departmani u Južnoj Americi i Indijskom oceanu (1946.)

Dana 19. ožujka 1946. francuski prekomorski teritoriji Guadeloupe, Martinique, Réunion i Francuska Gvajana postali su departmani, što znači da su praktički izjednačeni s departmanima u matičnom dijelu Francuske, u Europi. Ukupan broj fracuskih departmana iznosi 101. 

Francuski prekomorski departmani (franc. départements d’outre-mer) važan su dio državnog teritorija, a s ostalim prekomorskim područjima posjeduju čak i zasebno ministarstvo u francuskoj vladi. To se ministarstvo zove Ministère des Outre-mers (hrv. Prekomorsko ministarstvo).

Departmani Guadeloupe i Martinique nalaze se na području Kariba, dok je Francuska Gvajana u Južnoj Americi. Departman Réunion, u kojem se nalazi istoimeni veliki vulkanski otok s oko 840 000 stanovnika, nalazi se u Indijskom oceanu. Zanimljivo je da je Francuska u povijesti posjedovala i departmane u današnjem Alžiru, a u doba Francuske revolucije i Napoleona Bonapartea čak i u današnjem Haitiju, Grčkoj, Belgiji, Nizozemskoj, Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj i Španjolskoj. U doba Francuskog Carstva postojalo je čak 130 departmana.

Francuski prekomorski departmani danas su dio teritorija Europske unije. Dapače, oni su u sastavu eurozone, što znači da je euro ondje službeno sredstvo plaćanja, bez obzira na to što se ti departmani nalaze u Indijskom oceanu ili u Južnoj Americi.


Komentari