Na današnji dan

Francuski plemić utemeljio američki grad New Orleans (1718.)

Grad New Orleans, koji se nalazi na ušću velike rijeke Mississippi, utemeljen je 7. svibnja 1718. kao jedan od najstarijih gradova na području današnjeg SAD-a. Osnovali su ga Francuzi, predvođeni Jean-Baptisteom Le Moyne de Bienvilleom, guvernerom cijele francuske kolonije Louisiane, koja se prostirala od područja današnje Kanade sve do Meksičkog zaljeva. Osnovan je kao trgovačka postaja, a od 1723. glavni je grad francuske kolonije Louisiane. Prije doseljenja Europljana na tom prostoru živjeli su Indijanci iz plemena Chitimacha.

Francuzi su novoosnovano naselje nazvali La Nouvelle-Orléans (hrv. Novi Orléans) po tadašnjem glavnom čovjeku francuske politike – vojvodi od Orléansa. Taj je vojvoda bio namjesnik  malodobnog francuskog kralja Luja XV., kojem jetadabilo samo osam godina.

Nakon što je La Nouvelle-Orléans prešao u španjolske ruke, nazivali su ga Nueva Orleans, a na kraju mu je ime pretvoreno u englesku inačicu New Orleans nakon što su područje Louisiane 1803. kupile Sjedinjene Američke Države.

Danas je New Orleans poznat po svojoj multikulturalnosti (mješavini francuskih, španjolskih i afroameričkih utjecaja), jazz glazbi i kuhinji. Grad je teško stradao 2005. od uragana Katrina.


Komentari