Na današnji dan

Francuski maršal podrijetlom iz Irske – 1893.

Patrice de Mac-Mahon bio je svojedobno zapovjednik u francuskoj Legiji stranaca. Vjerojatno najvažniji vojni uspjeh u karijeri bila mu je pobjeda u znamenitoj Bitki kod Magente. 

Dana 17. listopada 1893. godine umro je Patrice de Mac-Mahon, vojvoda od Magente i maršal Francuske. Od 1873. do 1879. godine bio je Mac-Mahon francuski predsjednik, u razdoblju tzv. Treće republike. Patrice de Mac-Mahon rodio se 1808. godine u dvorcu Sully u Burgundiji. Bio je pripadnik plemićke obitelji Mac-Mahon, koja se u 18. stoljeću bila doselila iz Irske u Burgundiju. Maršalov je otac imao titulu grofa, a djed čak i titulu markiza prije Francuske revolucije.

Patrice de Mac-Mahon postao je profesionalnim vojnim časnikom, a bio je čak i zapovjednik u francuskoj Legiji stranaca. Istaknuo se tijekom Krimskog rata, a vjerojatno najvažniji vojni uspjeh u karijeri bila mu je pobjeda u Bitki kod Magente 1859. godine. U toj su znamenitoj bitki Francuzi i Talijani zajedničkim snagama pobijedili Austrijsko Carstvo, uz znatne žrtve na obje strane. Zbog te ga je pobjede tadašnji francuski car Napoleon III. nagradio titulom vojvode od Magente (fr. Duc de Magenta), što je bila je jedna od posljednjih vojvodskih titula u francuskoj povijesti uopće. Napomenimo, titula vojvode bila je svojedobno najviša u hijerarhiji aristokratskih titula u Francuskoj. Tijekom Drugog Carstva spomenutog Napoleona III. dodijeljeno je samo sedam vojvodskih titula. Maršal i vojvoda Patrice de Mac-Mahon poživio je do 1893. godine, a preminuo je u Montcressonu, južno od Pariza, u 86. godini.


Komentari