Na današnji dan

Francuski markiz de La Fayette postao američkim generalom u dobi od samo 19 godina – 1777.

Markizu de La Fayetteu dodijeljen je čin generala bojnika. Ubrzo je postao ađutantom generalu Georgeu Washingtonu, koji je bio vrhovni zapovjednik američkih snaga.

Dana 31. srpnja  1777. godine francuski plemić markiz de La Fayette postao je američkim generalom u Ratu za nezavisnost. Naime, čin generala dodijelio mu je američki Kontinentalni kongres, vrhovno parlamentarno tijelo iz kojeg je nastao današnji američki Kongres. Zanimljivo je da je markiz de La Fayette u to doba imao samo 19 godina. Rodio se u francuskom dvorcu Chavaniac kao plemić, a u Ameriku je doputovao 1777. godine, samo nekoliko mjeseci prije nego je postao generalom. Navodno je američki Kontinentalni kongres isprva oklijevao proglasiti ga generalom, zbog straha da se radi o još jednom francuskom lovcu na slavu. Ipak, na današnji dan markizu de La Fayetteu dodijeljen je čin generala bojnika (engl. Major General).

Ubrzo je postao ađutantom generalu Georgeu Washingtonu, koji je bio vrhovni zapovjednik američkih snaga. La Fayette se proslavio u Američkom ratu za nezavisnost, a kasnije je veliku ulogu imao i tijekom Francuske revolucije.

Komentari