Na današnji dan

Karlo VIII. – francuski kralj koji je izvršio invaziju na Italiju – 1498.

Uspjeh Karla u Italiji, osim pape, uzbunio je i Habsburgovce, Aragon, Kastilju te slobodne talijanske gradove koji sklapaju protufrancuski savez. 

Francuski kralj Karlo VIII., iz dinastije Capet-Valois, umro je 7. travnja 1498. Karlo je vodio aktivnu vanjsku politiku, a 1494. godine izvršio je invaziju na Italiju. Njegova je vojska prešla Alpe, osvojila Milano te odmarširala do Napuljskog Kraljevstva, na koje je on polagao pravo po jednoj liniji nasljeđivanja (preko svoje bake).

I doista, Karlo VIII. uspio je osvojiti Napulj i svečano je ušao u taj grad. Ondje je postavio za svog potkralja Gilberta de Bourbona, grofa od Montpensiera. U doba invazije Karla VIII. na Italiju papa je bio poznati Aleksandar VI. Borgija, koji je aktivno djelovao u talijanskoj politici zalažući se za širenje Papinske države zbog čega je bio u napetim odnosima s francuskim kraljem. Uspjeh Karla u Italiji, osim pape, uzbunio je i Habsburgovce, Aragon, Kastilju te slobodne talijanske gradove koji sklapaju protufrancuski savez. U bitci kod Fornova 1495. godine Karlo VIII. gubi većinu svoje vojske nakon čega bježi u Francusku

Kralj Karlo VIII. umro je u Francuskoj nakon bizarne nesreće. Naime, na području njegovog dvorca Amboise na rijeci Loire održavalo se sportsko natjecanje zvano jeu de paume (doslovno igra  reketom). Pri prolasku kroz jedna vrata kralj je glavom udario u nadvratnik. Izgleda da je došlo do unutarnjeg krvarenja od kojeg je ubrzo umro.


Komentari