Na današnji dan

Francuski kralj Luj IX. zarobljen u Egiptu – 1250.

Zarobljen je nakon Bitke kod Fariksura tijekom Sedmog križarskog rata.

Dana 6. travnja 1250. godine zarobljen je u Egiptu francuski kralj Luj IX., jedini kralj u francuskoj povijesti koji je proglašen svecem. Kralja su zarobile muslimanske snage nakon Bitke kod Fariskura, u kojoj su kršćanske snage teško poražene u sklopu Sedmog križarskog rata (od 1248. do 1254. godine). Luj IX. pao je u zarobljeništvo na području delte Nila. Zajedno sa Lujem IX. zarobljen je i njegov brat – Karlo Anžuvinac (njegova dinastija Anžuvinaca vladala je kasnije u Hrvatskoj, Ugarskoj, Napulju i  i Poljskoj).

Nakon zarobljavanja, kralja su muslimani odveli u svoj grad Al Mansurah, smješten na delti Nila. Za kralja su tražili otkupninu od 400.000 livri, što je iznosilo oko trećine godišnjeg prihoda cijele Kraljevine Francuske. Otkupnina je izgleda plaćena, ali vjerojatno ne u cijelosti.

Nakon otprilike mjesec dana kralja su pustili na slobodu, no križari su izgubili uporišta u Egiptu. Luj IX. koncentrirao se tada na borbe u Svetoj Zemlji, gdje su križari posjedovali još uvijek niz gradova.


Komentari