Na današnji dan

Francuski kralj Luj XVI. zatvoren u templarski zamak – 1792.

Na neki je način ironija sudbine da je posljednji francuski predrevolucionarni kralj završio baš u templarskom zamku, jer je poznato da su upravo francuski kraljevi krivci za ukidanje Templarskog reda. Naime, Templarski je red ukinut 1312. godine na inzistiranje francuskog kralja Filipa IV. Lijepog, koji im je bio dužan mnogo novaca.

Dana 13. kolovoza 1792. godine pariški su revolucionari uhitili kralja Luja XVI. i kraljevsku obitelj, uključujući kraljicu Mariju Antoanetu, kraljevog sina prijestolonasljednika i kraljevu kćer, te kraljevu sestru Madame Elisabeth. Sve su ih stavili u zloglasni zatvor Temple, bivši templarski zamak, izgrađen još u srednjem vijeku. Zanimljivo je da su vitezovi templari taj zamak izgradili s ciljem da bude njihovo glavno sjedište u Europi. Na neki je način ironija sudbine da je posljednji francuski predrevolucionarni kralj završio baš u templarskom zamku, jer je poznato da su upravo francuski kraljevi krivci za ukidanje Templarskog reda. Naime, Templarski je red ukinut 1312. godine na inzistiranje francuskog kralja Filipa IV. Lijepog, koji im je bio dužan mnogo novaca.

Sljedećeg mjeseca nakon kraljevog uhićenja, u Francuskoj je proglašeno ukidanje monarhije i osnutak republike. Luj XVI. prestao je biti kralj i od tada su ga nazivali građanin Luj Capet (franc. citoyen Louis Capet). Naime, Capet je bilo prezime francuske dinastije, naslijeđeno od kralja Huga Capeta iz 10. stoljeća. Kralju su revolucionari sudili i konačno ga smaknuli sljedeće godine na giljotini.


Komentari