Na današnji dan

Francuski kralj Luj XII. – od La Manchea do Sicilije (1462.)

Dana 27. lipnja 1462. rođen je Luj XII., francuski kralj koji je osvojio otprilike polovinu Italije. Rodio se u znamenitom dvorcu Blois, jednom od povijesno najvažnijih dvoraca u dolini rijeke Loire. Otac mu je bio vojvoda od Orléansa, a od njega je Luj naslijedio tu uglednu vojvodsku titulu već u dobi od dvije i pol godine.

Budući da je pripadao pobočnoj lozi francuske kraljevske dinastije, Luj je sve do svojih srednjih godina bio prvenstveno vojvoda od Orléansa, tj. lokalni feudalni posjednik, a tek je izumiranjem starije grane dinastije Valois postao kraljem. U trenutku krunidbe bio je Luj XII. u 36. godini. Budući da mu je jedna baka – Valentina Visconti – bila kći milanskog vojvode Giana Galeazza Viscontija, Luj XII. posjedovao je određeno pravo na nasljeđivanje Vojvodstva Milano, jednog od najbogatijih krajeva Europe (Milano je tada, kao i danas, bio izvanredno važno europsko financijsko središte). Godine 1500. osvojio je Luj XII. vojnim snagama Milano, a sljedeće je godine zauzeo i prijestolje Napuljskog Kraljevstva, čime je stekao važne strateške položaje u Italiji.

Njegova se vlast početkom 16. stoljeća prostirala od La Manchea do Sicilije, što je bilo važno i za širenje europskih kulturnih tokova u tom vremenu. Naime, radilo se o razdoblju bliskom vrhuncu talijanske renesanse, koja se prelila i u Francusku, gdje su izgrađeni dvorci u dolini rijeke Loire, dragulji europskog kulturnog i arhitektonskog naslijeđa.


Komentari