Na današnji dan

Francuski kralj koji je pokušao postati njemačkim carem – 1547.

Kralj Franjo I. od Francuske na izborima za cara Svetog Rimskog Carstva pokušao je dobiti većinu glasova knezova-izbornika i tako prekinuti dugu habsburšku dominaciju nad tim carstvom.

Dana 31. ožujka 1547. godine umro je kralj Franjo I. od Francuske, najpoznatiji renesansni vladar te države. Ostao je osobito ugledan po svom zapošljavanju Leonarda da Vincija, a postoji čak i legenda da je Franjo I. udahnuo posljednji dah umirućeg Leonarda kad je taj znameniti umjetnik bio na samrti. Kralj Franjo I. preminuo je u dvorcu Rambouillet (franc. Château de Rambouillet), smještenom jugozapadno od Pariza (u istom smjeru kao i Versailles, no još dalje od njega).

Zanimljivo je da isprva nije bilo lako predvidjeti da će Franjo I. postati francuskim kraljem, jer je u trenutku svog rođenja pripadao tek sporednoj grani francuske kraljevske dinastije (otac Franje I. nosio je titulu grofa od Angoulêmea). Ipak, zbog umiranja starijih članova obitelji i zbog njihovog neposjedovanja muškog potomstva, Franjo I. postao je francuskim kraljem već 1515. godine, u dobi od samo 20 godina. Vladao je zatim tijekom pune 32 godine, ambiciozno se trudeći doseći čak i carsku čast. Naime, na izborima za cara Svetog Rimskog Carstva (Rimsko-Njemačkog Carstva) 1519. godine pokušao je dobiti većinu glasova knezova-izbornika i tako prekinuti dugu habsburšku dominaciju nad tim carstvom.

To mu ipak nije uspjelo, a za cara je izabran Karlo V. iz dinastije Habsburg, koji je ujedno bio i kralj Španjolske te nadvojvoda Austrije. Da je Franji I. uspjelo domoći se carske titule kasnija povijest njemačkih zemalja vjerojatno bi izgledala znatno drukčije


Komentari