Na današnji dan

Francuski kralj Karlo VIII. pobjednički ušao u Napulj – 1495.

Prodro je u Italiju s oko 25.000 vojnika, od kojih su znatan dio činili švicarski plaćenici.

Francuski kralj Karlo VIII. pobjednički je ušao u Napulj 22. veljače 1495. godine. Karlo VIII. pripadao je dinastiji Capet-Valois i temeljio je pravo na napuljsko prijestolje na jednoj od sporednih linija nasljeđivanja (baka po ocu bila je kći napuljskog kralja).

Karlo VIII. prodro je u Italiju s oko 25.000 vojnika, od kojih su znatan dio činili švicarski plaćenici. Njegova je vojska posjedovala i artiljerijsko oružje, koje je prethodno rijetko korišteno u takvim prilikama. Nakon ulaska u Napulj okrunjen je Karlo VIII. ondje za kralja, no ubrzo se pojavio problem.

Naime, formirana je velika ligakoju su činili Habsburška Monarhija, Kraljevstva Aragon i Kastilja, Papinska država, Venecija te niz talijanskih državica usmjerenih protiv Francuza.U bitci kod Fornova 1495. godine Karlo VIII. gubi većinu svoje vojske nakon čega uspije pobjeći u Francusku. Sve prethodno osvojene teritorije u Italiji Karlo je izgubio.


Karlo VIII. preminuo je već 1498. godine u dvorcu Amboise u dolini Loire, nakon što je slučajno udario glavom u nadvratnik.

piše: Dražen Krajcar

Komentari