Na današnji dan

Francuski kralj Karlo VII. okrunjen zaslugom Ivane Orleanske – 1429.

Ivana Orleanska uspjela je osigurati Karlu VII. prolaz do Reimsa, grada koji je prethodno bio pod engleskom okupacijom, kako bi on tamo bio okrunjen za zakonitog francuskog kralja. 

Francuski kralj Karlo VII. okrunjen je u Reimsu zaslugom znamenite svetice Ivane Orleanske 17. srpnja 1429. godine. Prethodno su Englezi i Burgunđani godinama vladali praktički cijelom sjevernom polovicom Francuske, a ta država nije imala vlastitog kralja još od smrti Karlovog oca 1422. godine. Taj kralj, Karlo VI., priznao je engleskog kralja Henrika V. iz dinastije Plantagenet za svog nasljednika, čime su krune Francuske i Engleske trebale biti ujedinjene prvi put u povijesti,  kako de jure, tako i de facto.

Englezi i Burgunđani uspjeli su svojedobno zauzeti Pariz, kao i Reims u pokrajini Champagne, gdje su tradicionalno krunjeni francuski kraljevi. Ipak, spomenuti Karlo VII. nastavio je borbu za francusku neovisnost, prvo kao dofen (franc. dauphin, što je bila titula za prijestolonasljednika), a zatim i kao pretendent na kraljevsku titulu. Francuski su se izgledi činili slabima sve dok Karlu VII. nije pomogla Ivana Orleanska, koja je preokrenula tijek ratovanja.

Naime, ona je u dobi od samo oko 16 godina (1428.) svojim vjerskim žarom potaknula branitelje grada Orléansa, čime je spriječila pad tog strateški važnog francuskog grada u neprijateljske ruke. Uspjela je sljedeće godine, spomenute 1429., osigurati Karlu VII. prolaz do Reimsa, kako bi on tamo bio okrunjen za zakonitog francuskog kralja. Uz njega je bila u katedrali Blažene Djevice Marije u Reimsu  tijekom krunidbe, koja je u povijesnom smislu bila izvanredno važan događaj. Naime, tom je krunidbom, koja je uključivala i kraljevsko pomazanje, Karlo VII. postao legitimnim kraljem Francuske, čime je bio osiguran nastavak borbe za oslobođenje cjelokupne zemlje od Engleza. Osigurano je ujedno i zakonsko pravo njegove dinastije Capet-Valois na daljnje nasljeđivanje prijestolja (to su pravo engleski kraljevi prethodno tijekom Stogodišnjeg rata mnogo puta željeli osporiti, prisvajajući sebi francusku krunu).


Komentari