Na današnji dan

Francuski kralj Franjo I. zarobljen na bojnom polju (1525.)

Dana 24. veljače 1525. dogodila se važna Bitka kod Pavije, u kojoj je zarobljen francuski kralj Franjo (François) I. iz dinastije Capet-Valois-Angoulême. Taj ugledni renesansni vladar ostao je u povijesti poznat i kao pokrovitelj slavnog Leonarda da Vincija. Kralj Franjo I. posjedovao je u Francuskoj mnoge raskošne dvorce, uključujući Chambord i Fontainebleau. 

U Bitki kod Pavije protiv Francuza su se borile snage rimsko-njemačkog cara Karla V. iz dinastije Habsburg. Taj je car vladao golemim područjima, koja su uključivala španjolske zemlje, današnju Belgiju i Nizozemsku, južnu Italiju, kao i razmjerno nedavno otkrivene dijelove Latinske Amerike (Karlo V. bio je unuk Ferdinanda II. Aragonskog i Izabele Kastiljske, pod čijim je pokroviteljstvom Kristofor Kolumbo izveo svoja znamenita putovanja). Zbog svega toga, careve su se snage kod Pavije sastojale od vojske skupljene iz mnogih dijelova Europe (Španjolci, Flamanci, Talijani itd.)

Snage francuskog kralja u bitki su odlučno poražene, a on je zarobljen od strane neprijateljskih vojnika. Zarobljeni kralj bio je u tom trenutku u dobi od 30 godina. Carske postrojbe zatvorile su ga u tvrđavu Pizzighettone, a zatim je odveden čak u Madrid (Karlo V. imao je ondje jednu od svojih rezidencija). Zanimljivo je da je u zarobljeništvu Franjo I. ostao više od godinu dana. Prije nego ga je pustio na slobodu, car Karlo V. čak je uredio zaruke svoje sestre Eleonore sa zarobljenim kraljem Franjom I., kako bi osigurao svoj utjecaj. Kasnije se Franjo I. njome doista i oženio.

Komentari