Na današnji dan

Francuski grof okrunjen za engleskog kralja – 1135.

Stjepan od Bloisa okrunjen je na tradicionalnom mjestu krunidbe engleskih vladara – Westminsterskoj opatiji.

Dana 26. prosinca 1135. godine okrunjen je u Westminsterskoj opatiji francuski grof Stjepan od Bloisa za engleskog kralja. On je bio jedini engleski kralj iz francuske dinastije Blois, koja je imala sijelo u istoimenom gradu na rijeci Loire. Dvorac u Bloisu može se vidjeti i danas, a jedan je od najznačajnijih u cijeloj Francuskoj.

Stjepan od Bloisa rođen je u Francuskoj, a svoje pravo na englesko prijestolje temeljio je na činjenici da je bio unuk engleskog kralja Vilima Osvajača, normanskog vojvode koji je 1066. godine uspio zavladati Engleskom. Stjepan je po svojoj supruzi bio grof od Boulogne (francuski feudalni posjed na krajnjem sjeveru zemlje, nedaleko od Calaisa).

Premda je grof Stjepan imao i protukandidate za položaj engleskog kralja, ipak je uspješno okrunjen na tradicionalnom mjestu krunidbe engleskih vladara – poznatoj Westminsterskoj opatiji pokraj Londona (danas se ona nalazi unutar Londona zbog širenja tog velegrada u međuvremenu). Papa Inocent II. potvrdio je Stjepana za engleskog kralja, što je imalo značaj u kraljevoj borbi s konkurentima. Nakon Stjepanove smrti, englesko je prijestolje prešlo u ruke dinastije Plantagenet, koja je njime zatim vladala više od tri stoljeća.


Komentari