Na današnji dan

Francuski grof koji je postao osmanski paša – 1747.

Izgleda da je njegova vještina u ratovanju, koju je stekao u Europi, doprinijela osmanskim pobjedama pomoću kojih su uspjeli oteti Austrijancima sjevernu Srbiju s Beogradom.

Dana 23. ožujka 1747. umro je Claude Alexandre de Bonneval, vrlo zanimljiva osoba neobične sudbine. Rođen je u plemićkoj francuskoj obitelji. Postao je vojnik i s vremenom je napredovao po činovima u vojsci moćnog francuskog kralja Luja XIV. Sudjelovao je u nizu bitaka i karijera mu je bila uspješna, no jednom je prilikom došao u sukob s francuskim ministrom rata. Zbog toga ga je vojni sud osudio čak na smrt, no on je uspio pobjeći u inozemstvo.

U Austriji su ga prihvatili i postavili za generala, pa je Bonneval počeo ratovati protiv Francuske. Opet se proslavio u nizu bitaka pa je čak postavljen za zapovjednika artiljerije u Austrijskoj Nizozemskoj (otprilike na području današnje Belgije). Međutim, i tamo se posvađao s jednim visokim dužnosnikom – markizom de Priéom. Vojni sud ga je i taj put osudio na smrt, no car je izmijenio kaznu u godinu dana zatvora i progonstvo.

Bonneval je emigrirao na područje Osmanskog Carstva. Tamo se čak preobratio na islam i uzeo ime Ahmed. Osmanlije su mu dali titulu paše i dali mu zapovjedništvo nad artiljerijom u borbi protiv Austrijanaca. Izgleda da je njegova vještina doprinijela osmanskim pobjedama pomoću kojih su uspjeli oteti Austrijancima sjevernu Srbiju s Beogradom.

Grof-paša de Bonneval umro je upravo u Istanbulu na današnji dan 1747. godine. U Turskoj njegovo ime pišu Humbaracı Ahmet Paşa.


 

Komentari