Na današnji dan

Francuski grof koji je pomogao Amerikancima da se oslobode Britanaca – 1725.

Grof de Rochambeau služio je kao visoki časnik u vojsci francuskog kralja Luja XVI. u doba prije Francuske revolucije. Postavljen je za vrhovnog zapovjednika francuske vojske u SAD-u. Vrlo je zanimljiv navod da je Rochambeau na američkom teritoriju isprva zapovijedao izgleda jačom vojnom silom od samog Georgea Washingtona, kojem je pomagao.

Dana 1. srpnja 1725. godine rođen je znameniti francuski maršal i aristokrat – grof de Rochambeau. Puno mu je ime bilo Jean-Baptiste Donatien de Vimeur, a nosio je titulu grofa de Rochambeaua, i to prema obiteljskom posjedu s dvorcem zvanim Château de Rochambeau, koji se nalazi u blizini znamenite doline Loire.

Grof je služio kao visoki časnik u vojsci francuskog kralja Luja XVI. u doba prije Francuske revolucije. Zanimljivo je da je Kraljevina Francuska, premda je sama bila feudalna država, pomagala novoproglašenom republikanskom SAD-u da ostvari nezavisnost od Velike Britanije. Dapače, Francuska Luja XVI. poslala je znatnu vojnu i pomorsku silu u Sjevernu Ameriku, kako bi se pomoglo Georgeu Washingtonu i njegovim Amerikancima.

Grof de Rochambeau postavljen je za vrhovnog zapovjednika francuske vojske u SAD-u. Vrlo je zanimljiv navod da je Rochambeau na američkom teritoriju isprva zapovijedao izgleda jačom vojnom silom od samog Georgea Washingtona, s kojim je bio u savezu. Zajedničkim snagama Amerikanci i Francuzi pobijedili su Britance i njihove saveznike – njemačke plaćenike. SAD je time uspio izboriti nezavisnost, a Rochamebeau je dobio svojevrsni herojski status.

Potrebno je spomenuti da postoji teorija po kojoj je francusko sudjelovanje na američkoj strani u Ratu za nezavisnost toliko iscrpilo francusku kraljevsku blagajnu, da je to u dovelo do izbijanja gospodarske krize, a u konačnici i Francuske revolucije. Time je zapravo feudalna Francuska na paradoksalan način, potpomažući revolucionarni SAD, možda izazvala revoluciju i u vlastitoj državi. Inače, grofov dvorac – Château de Rochambeau – i danas se može vidjeti u Francuskoj, otprilike na pola puta između Le Mansa i Orléansa.


Komentari