Na današnji dan

Francuski grof koji je oslobodio Pariz od nacista – 1902.

Pravo ime poznatog maršala Leclerca zapravo je bilo – Philippe François Marie de Hauteclocque – a imao je i aristokratsku titulu grofa od Hauteclocquea.

Dana 22. studenog 1902. godine rođen je jedan od najzanimljivijih vojnih zapovjednika iz Drugog svjetskog rata. Najčešće je poznat pod imenom maršal Leclerc, a po njemu se zove i aktualni francuski tenk Leclerc, u proizvodnji od 1991. godine. Tenk Leclerc trenutno je glavni element francuskih oklopnih jedinica.

Pravo ime maršala Leclerca zapravo je bilo – Philippe François Marie de Hauteclocque – a imao je i aristokratsku titulu grofa od Hauteclocquea (franc. comte de Hauteclocque). Leclerc je zapravo bio pseudonim koji je kasnije uzeo u doba Drugog svjetskog rata, kad se borio za oslobođenje Francuske od nacističke Njemačke.

Njegova obitelj – de Hauteclocque – stara je francuska plemićka dinastija, koja je bila znamenita još u srednjem vijeku. Njegovi preci sudjelovali su još u križarskim ratovima u 13. stoljeću – u doba kralja svetog Luja IX. Zanimljivo je da je Leclerc navodno dobio prvo ime Philippe u čast pretka kojeg su 1635. u borbi ubili Hrvati.


Leclerc se pridružio francuskom pokretu otpora koji je vodio slavni general Charles de Gaulle. U Francuskoj je Leclerc postao svojevrsni heroj jer su njegove jedinice oslobodile 1944. Pariz od Nijemaca.

Zanimljivo je da je nakon oslobođenja Francuske u Drugom svjetskom ratu, Leclerc odmah stupio na zanimljivu novu dužnost. Naime, postao je zapovjednik francuskih snaga u Indokini (današnji Vijetnam, Laos, Kambodža). Tamo se isprva borio protiv Japanaca, no kad su oni istjerani, problem su postali komunisti. Leclerc je bio zapravo prvi francuski zapovjednik u borbi koja će kasnije prerasti u strašni Vijetnamski rat. Bio je mudar i upozorio je francusku vladu da antikomunistička borba ne će uspjeti bez rješenja pitanja nacionalizma. Kasnije su se Francuzi povukli iz Vijetnama i okolnih država i prepustili antikomunističku borbu Amerikancima.

Lerclerc je prerano umro u avionskoj nesreći kad je imao samo 45 godina. Posmrtno mu je dodijeljen najviši francuski vojni čin – maršala Francuske.

Komentari