Na današnji dan

Francuski grof Bombelles – odgojitelj Franje Josipa (1789.)

Dana 26. lipnja 1789. rođen je Henri-François Bombelles, poznatiji pod njemačkom inačicom imena, Heinrich Franz von Bombelles, francuski grof koji je postao odgojiteljem budućeg austrijskog cara i hrvatsko-ugarskog kralja Franje Josipa I. Grof Bombelles rođen je u Versaillesu, i to upravo one godine koje je započela Francuska revolucija. 

U tinejdžerskoj dobi napustio je Francusku te ušao u austrijsku vojnu službu kao niži časnik. Sudjelovao je u nekoliko bitaka Napoleonovih ratova, uključujući veliku Bitku naroda kod Leipziga 1813., gdje je Napoleonu zadan odlučujući poraz. Nakon završetka razdoblja Napoleonskih ratova bio je austrijski poslanik na više europskih dvorova (Sankt-Peterburg, Lisabon, Torino). Godine 1836. imenovan je odgojiteljem mladog Franje Josipa, kojem je tada bilo šest godina, a i odgojiteljem njegove mlađe braće.

Poznati kancelar Clemens Metternich smatrao je Bombellesa vrlo dobrim učiteljem za budućeg vladara. Bombelles je cara i braću odgajao u strogom katoličkom duhu. Zbog toga se našao na meti oštre kritike liberalnijih struja. Kad je 1848. u Beču izbila revolucija, Bombelles je poveo Franju Josipa i još neke članove carske obitelji u Innsbruck radi njihove sigurnosti. U Beču su revolucionari objesili slamnatu lutku s njegovim likom, nazvavši ga “stvoriteljem sveg zla”. Uskoro nakon toga povukao se u mirovinu.

Grof Henri-François Bombelles umro je 1850. godine u Boštanju (njem. Savenstein) na području današnje Slovenije. Grofov sin Marko Bombelles stekao je znatne posjede u Hrvatskoj (Opeka, Zelendvor i Vinica), a ta je grana obitelji Bombelles osobito ostala poznata po uređenju perivoja kod dvorca Opeka, nedaleko od Varaždina.

Piše: Boris Blažina

Komentari