Na današnji dan

Francuski general pobjegao iz nacističkog zatvora – 1942.

General Henri Giraud planirao je bijeg više od dvije godine. Naučio je njemački jezik i memorizirao geografsku kartu okolnog područja. 

Francuski general Henri Giraud uspio pobjeći iz strogo čuvanog nacističkog zatvora u tvrđavi Königstein, 17. travnja 1942. godine. Tu tvrđavu pokraj Dresdena nazivaju i Saskom Bastiljom i jedna je od najvećih brdskih utvrda u Europi. Giraud je bijeg planirao više od dvije godine. Naučio je njemački jezik i memorizirao geografsku kartu okolnog područja. Pred sam bijeg obrijao je brkove. Spustio se niz strmu stijenu na kojoj je ležala tvrđava i zaputio pješice prema slobodi. Kao kamuflaža služila mu je tirolska kapa.

Nakon mnogo problema uspio je doći do Švicarske, a zatim se prebacio u Francusku. Maršalu Petainu, vođi višijevske francuske vlade, koja je surađivala s Nijemcima, rekao je da će Njemačka izgubiti rat i da se Francuska mora obraniti. Kasnije je Giraud postao vrhovni zapovjednik čitave Francuske vojske. Na toj je poziciji postao konkurent Charlesu de Gaulleu. De Gaulle je jedno vrijeme priznavao njegovu premoć, no na kraju je ipak sam prevladao i postao neosporivi lider Francuske. Zanimljivo je da je Giraud sudjelovao i u Prvom svjetskom ratu, gdje su ga Nijemci također zarobili, a on je također uspio pobjeći.

Komentari