Na današnji dan

Francuski aristokrat princ de Condé – Gospodin princ na kraljevskom dvoru – 1686.

Princ de Condé ugostio je u svom dvorcu Chantilly francuskog kralja Luja XIV. (svog rođaka iz iste dinastije Bourbon). Condéov je kuhar tada bio znameniti François Vatel o kojem je snimljen i film (Vatel, 2000.) s Gérardom Depardieuom u glavnoj ulozi.

Dana 11. prosinca 1686. godine umro je francuski aristokrat Louis de Bourbon, poznat kao princ de Condé. Posjedovao je visok status „prvog princa kraljevske krvi“ (premier prince du sang), što je označavalo najbližeg kraljevog rođaka izvan uže obitelji (dakle, ne računajući kraljeve sinove i unuke). Položaj „prvog princa kraljevske krvi“ davao je niz povlastica, npr. pravo na držanje vlastitog dvora. Bilo je općepoznato da bi u slučaju izumiranja neposredne kraljevske obitelji upravo princ de Condé naslijedio kraljevsko prijestolje kao najbliži rođak.

Na kraljevskom su dvoru Condéa oslovljavali jednostavno s „Gospodin princ“ (Monsieur le prince). Njegov sin i nasljednik nosio je titulu vojvode od Bourbona i oslovljavan je s „Gospodin vojvoda“ (Monsieur le duc).

Princ de Condé sudjelovao je u mnogim bitkama, a zbog njegovog ugleda prozvali su ga i Veliki Condé (le Grand Condé). Oženio se nećakinjom nekoć izrazito moćnog kardinala Richelieua, koja se zvala Claire Clémence de Maillé-Brézé. Inače, titula princa de Condéa, izvanredno ugledna u Francuskoj, dobila je naziv po dvorcu Condé (Château de Condé) u Šampanji, oko 80 kilometara od Pariza.

„Gospodin princ“ vrlo je raskošno uredio svoj dvorac Chantilly (Château de Chantilly), smješten sjeverno od Pariza, koji mu je služio kao glavna rezidencija. Taj dvorac i danas impresionira svojim sjajem i elegancijom, a uz njega se nalazi i jedan od najvećih centara za uzgoj konja u Francuskoj.


U dvorcuChantilly ugostio je princ de Condé 1671. godine i francuskog kralja Luja XIV. (svog rođaka iz iste dinastije Bourbon). Condéov je kuhar tada bio znameniti François Vatel o kojem je snimljen i film (Vatel, 2000.) s Gérardom Depardieuom u glavnoj ulozi.

Komentari