Na današnji dan

Francuski aristokrat koji se u Ugarskoj borio protiv Osmanlija – 1602.

Vojvoda od Mercœura sudjelovao je u osvajanju grada Székesfehérvára (Stolnog Biograda), nekadašnjeg krunidbenog mjesta ugarskih kraljeva.

Dana 19. veljače 1602. godine u Nürnbergu je umro francuski vojvoda Philippe Emmanuel iz dinastije Lorraine. On je posjedovao titulu vojvode od Mercœura (franc. duc de Mercœur), a po supruzi i titulu vojvode od Penthièvrea (franc. duc de Penthièvre). Bio je i knez (princ) Svetog Rimskog Carstva, te pair Francuske (najviši aristokratski rang u Francuskoj).

Philippe Emmanuel, vojvoda od Mercœura, bio je važan vojskovođa tijekom francuskih vjerskih ratova u 16. stoljeću. Kao i ostali članovi dinastije Lorraine, bio je na strani Katoličke lige (njegov rođak – moćni vojvoda od Guisea – bio je vodeći čovjek Lige). Ipak, vojvoda od Mercœura najzanimljiviji je po tome što se na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće borio protiv Turaka Osmanlija na području današnje Mađarske. Bilo je to doba poznatog grofa Tome Erdödyja, nekadašnjeg hrvatskog bana. Vojvoda od Mercœura bio je u službi cara Rudolfa II. Habsburškog, a sudjelovao je u osvajanju grada Székesfehérvára (Stolnog Biograda), nekadašnjeg krunidbenog mjesta ugarskih kraljeva. Čak je i osmanski sultan Mehmed III. navodno bio osobno zabrinut zbog vojvodinog djelovanja u Ugarskoj.


Komentari