Na današnji dan

Francuska vojska i danas ima bazu u nezavisnoj državi Gabon u Africi – 1960.

Francuzi su nastavili pozorno držati na oku situaciju u Gabonu, a i danas ondje drže jednu svoju vojnu bazu (Camp de Gaulle).

Dana 17. kolovoza 1960. godine nezavisnost je ostvarila jedna od danas najbogatijih afričkih država – Gabon. Bogatstvo Gabona zasniva se velikim dijelom na nafti, a zemlja posjeduje i najviši HDI (Human Development Index) u regiji. Gabon je razmjerno rijetko naseljen – u njemu živi oko 1.475.000 stanovnika na površini od čak 267.667 četvornih kilometara. To čini Gabon rjeđe naseljenim čak i od pustinjskih država poput Čada i Malija. Gabon, međutim, nije pustinjska država, nego je veći dio njegovog teritorija prekriven prašumama.

Gabon je dobio nezavisnost od Francuske, čija je kolonija prethodno bio. Prvi predsjednik nezavisnog Gabona bio je Léon M’ba. Francuzi su nastavili pozorno držati na oku situaciju u Gabonu, a jednom su prilikom čak i vojno intervenirali. Gotovo se nevjerojatnim čini podatak da Republika Francuska još i danas u Gabonu ima jednu svoju vojnu bazu (Camp de Gaulle). U njoj su smješteni pripadnici francuske vojne jedinice koja se zove 6e Bataillon d’Infanterie de Marine.

Komentari