Na današnji dan

Francuska princeza Matilda Bonaparte, koja se udala za ruskog grofa – 1820.

Matilda je rođena u Trstu u vrijeme dok je taj grad pripadao Austrijskom Carstvu. Udala se za bogatog ruskog grofa Anatola Demidova, kojem je dodijeljena toskanska titula princa od San Donata.

Dana 27. svibnja 1820. rođena je Napoleonova nećakinja Matilda Bonaparte. Ona je bila kći Napoleonovog najmlađeg brata Jérômea, koji je jedno vrijeme bio kralj Vestfalije. Matilda je, kao pripadnica carske obitelji Bonaparte, imala titulu francuske princeze (franc. princesse française). Zanimljivo je da je Matilda po majci bila kraljevskog roda, jer je po toj liniji potjecala iz obitelji Württemberg (Matildin djed po majci bio je kralj Württemberga, s prijestolnicom u Stuttgartu).

Matilda je rođena u Trstu u vrijeme dok je taj grad pripadao Austrijskom Carstvu. Udala se za bogatog ruskog grofa Anatola Demidova, kojem je dodijeljena toskanska titula princa od San Donata (tal. principe di San Donato). Navodno je on uzdignut u rang prinčeva upravo zato da bi Matilda mogla zadržati status princeze nakon udaje. Doduše, u Ruskom Carstvu navodno Anatolu Demidovu nikada nisu priznali titulu princa, nego je i dalje smatran samo grofom.

Matilda je u Rusiji imala visok status i zbog toga što je njen djed, spomenuti kralj Würtemberga, bio brat ruske carice Marije Fjodorovne. Ta je carica rodila čak dva ruska cara – Aleksandra I. (pobjednika na Napoleonom) i Nikolaja I., koji su bili, dakle, Matildini rođaci.


Matilda je tijekom dugog razdoblja živjela u Parizu. Navodno je jednom prilikom rekla Marcelu Proustu zanimljivu misao o svom stricu Napoleonu: “Da nije bilo njega ja bih prodavala naranče na ulicama Ajaccia.“ (grad Ajaccio bio je sijelo obitelji Bonaparte na Korzici).

Navodno je Matilda bila jedina pripadnica obitelji Bonaparte koja je ostala u Francuskoj nakon 1886. godine. Umrla je u Parizu 1904. godine, u 84. godini života.

Komentari