Na današnji dan

Francuska princeza koja je odlučila postati časnom sestrom karmelićankom – 1737.

Godine 1770. Louise je, na opće iznenađenje, zatražila od oca kralja da joj dopusti da postane časna sestra karmelićanka. Napomenimo da su francuske karmelićanke doživjele mučeništvo tijekom revolucije, kad ih je jednom prilikom čak 16 pogubljeno na giljotini istog dana.

Dana 15. srpnja 1737. godine rođena je francuska princeza Louise, kao najmlađe dijete kralja Luja XV. iz dinastije Bourbon. Ona je, dakle, bila tetka poznatog kralja Luja XVI. kojem je glava odsječena na giljotini za vrijeme Francuske revolucije. 

Zanimljivo je da je majka princeze Louise bila Poljakinja (zvala se Marija Leszczyńska), zbog čega su njene kćeri navodno govorile i poljski jezik, što je bilo prilično neobično za francuski dvor. Kao kraljeva kći, Louise je imala vrlo visok status na dvoru u Versaillesu. Posjedovala je rang fille de France (doslovno kći Francuske), čime je nadmašivala sve strane prinčeve (franc. Princes étrangeres), kao i ostale niže članove francuske kraljevske dinastije (franc. Princes du sang).

Godine 1770. Louise je, na opće iznenađenje, zatražila od oca kralja da joj dopusti da postane časna sestra karmelićanka. Dobila je dopuštenje i stupila je u karmelićanski samostan Saint-Denis. Uzela je ime sestra Terezija od sv. Augustina. Kasnije je ona postala i poglavarica tog samostana, a zauzela se kod oca kralja da karmelićani iz Austrije, koji su izgleda doživjeli nedaće za vrijeme cara Josipa II., budu primljeni u Francusku. Umrla je 1787. godine, uoči Francuske revolucije. Za majku Tereziju od sv. Augustina tj. princezu Louise od Francuske pokrenut je postupak proglašenja blaženom (beatifikacija). Sada ima naslov časne službenice Božje. Napomenimo da su francuske karmelićanke doživjele mučeništvo tijekom revolucije, kad ih je jednom prilikom čak 16 pogubljeno na giljotini istog dana.


Komentari