Na današnji dan

François Quesnay – ekonomist i osobni liječnik Luja XV. (1694.)

Dana 4. lipnja 1694. rođen je François Quesnay, znameniti francuski ekonomski teoretičar. Smatra ga se jednim od osnivača fiziokratske škole u ekonomiji, koja je naglašavala važnost poljoprivrede kao primarne djelatnosti za generiranje bogatstva u društvu. Quesnay je izradio model zvan Ekonomska tablica (franc. Tableau économique), u kojem je svoju teoriju nastojao objasniti prikazom tokova dobara i novca.

Premda fiziokratska škola nije stekla opće prihvaćanje u svijetu, njena velika važnost leži u činjenici da je predstavljala prvu razrađenu ekonomsku teoriju u povijesti (zbog čega ima prekretno značenje za razvoj ekonomije kao znanosti).

François Quesnay po obrazovanju bio je zapravo liječnik, i to vrlo ugledan. Bavio se i kirurgijom, a osobito ga je cijenio francuski kralj Luj XV., čijim je osobnim liječnikom postao. Quesnay je rođen u mjestašcu Méré, smještenom samo oko 20 kilometara od znamenitog francuskog kraljevskog dvorca u Versaillesu. Kralj Luj XV. doveo je Quesnaya na svoj dvor, a cijenio je njegovo mišljenje ne samo na području medicinske struke, nego i općenito kao mislioca. Dodijelio mu je plemićku titulu, a Quesnay je postao i članom Francuske akademije znanosti.

Osobito je važnim postao Quesnay po svom utjecaju na kasnije ekonomiste, uključujući Turgota i Adama Smitha. Preminuo je 1774. godine, samo nekoliko mjeseci nakon kralja Luja XV., u dobi od 80 godina.


Komentari