Na današnji dan

François de La Rochefoucauld – znameniti pisac i vojvoda – 1680.

Prije nego je od oca naslijedio titulu vojvode, nosio je nižu titulu princa od Marcillaca (fr. Prince de Marcillac).

Dana 17. ožujka 1680. godine umro je znameniti francuski pisac François de La Rochefoucauld. Ostao je najpoznatiji po svojim maksimama – kratkim i jezgrovitim izrekama koja vrlo dobro pogađaju ljudsku psihu. Te njegove maksime danas pripadaju omiljenim materijalima za citiranje u raznim prigodama.

Zanimljivo je da je François de La Rochefoucauld pripadao najvišem sloju francuske aristokracije. Naime, nosio je titulu vojvode i paira (fr. Duc et Pair), što je bio najviši rang koji je neki francuski plemić mogao doseći. Njegova glavna titula glasila je vojvoda de La Rochefoucauld i pair Francuske (fr. Duc de La Rochefoucauld et Pair de France), a prije nego je tu titulu naslijedio od oca nosio je nižu titulu princa od Marcillaca (fr. Prince de Marcillac). Naime, ta prinčevska titula tradicionalno se dodjeljivala nasljednicima vojvoda de La Rochefoucauld, kao što se titula princa od Walesa dodjeljuje nasljednicima britanskih vladara.

Obitelj de La Rochefoucauld posjedovala je istoimeni dvorac (Château de La Rochefoucauld) u francuskoj provinciji Angoumois, nedaleko od područja gdje se proizvodi poznato piće konjak . Dapače, obitelj de La Rochefoucauld tijekom povijesti je posjedovala još i čitav niz prekrasnih dvoraca po Francuskoj, primjerice Château de la Roche-Guyon, Château de Montmirail itd.

Pronicljivi vojvoda de La Rochefoucauld umro je 1680. godine u Parizu, u 67. godini života. Evo nekih primjera njegovih izreka: “Tko misli da je lukaviji od drugih, na najboljem je putu da bude prevaren”, “U ljubomori ima više samoljublja nego ljubavi”, “Potrebnije je proučavati ljude nego knjige”.


Komentari