Na današnji dan

Franciszek Blachnicki – poljski svećenik koji se borio protiv nacista – 1987.

Franciszek Blachnicki osnovao je u Poljskoj katolički pokret Svjetlost-Život poznat i pod nazivom Oaza.

Dana 27. veljače 1987. godine umro je poljski kandidat za blaženika Katoličke crkve – sluga Božji Franciszek Blachnicki. Tijekom Drugog svjetskog rata borio se protiv nacista, zbog čega je bio zatočen u logoru Auschwitz. Kasnije je premještan i u druge njemačke logore, a upravo je tijekom boravka u zatočeništvu doživio vjersko obraćenje i odlučio posvetiti svoj život Bogu. 

Nakon kraja Drugog svjetskog rata i oslobođenja iz logora, Franciszek Blachnicki već se 1945. godine upisao na sjemenište u Krakowu, kako bi učio za svećenički poziv. Za svećenika je zaređen 1950. godine, u dobi od 29 godina. Zanimljivo je da je 1955. godine surađivao u Krakowu s velečasnim Karolom Wojtyłom (kasniji slavni papa bl. Ivan Pavao II.).

Sluga Božji Franciszek Blachnicki osnovao je u Poljskoj katolički pokret Svjetlost-Život (polj. Światło-Życie) poznat i pod nazivom Oaza. Pokret se do danas iz Poljske proširio u više europskih i svjetskih zemalja, uključujući Njemačku, SAD pa čak i Kinu i Pakistan. Pokret je odobren od strane Katoličke crkve i uvelike drži do obnoviteljskih učenja Drugog vatikanskog koncila.


Komentari