Na današnji dan

Francisco de Miranda – profesionalni južnoamerički revolucionar (1750.)

Dana 28. ožujka 1750. godine rođen je u gradu Caracasu u Južnoj Americi revolucionar Francisco de Miranda. Poznat je kao borac za oslobođenje latinoameričkih država od španjolske kolonijalne vlasti, a u tom je smislu bio prethodnik znamenitog Simóna Bolívara. Francisco de Miranda bio je sin bogatih roditelja.

U doba Američkog rata za nezavisnost Miranda se kao španjolski časnik borio na strani Amerikanaca, odnosno protiv Britanaca. Nakon što je SAD uspješno izborio nezavisnost, Francisco de Miranda uputio se u Europu. Tijekom 1780-ih godina, tj. uoči Francuske revolucije posjetio je mnoštvo talijanskih gradova, a 1786. bio je i u Dubrovniku, koji je u to doba postojao kao znamenita Dubrovačka Republika. Nakon Dubrovnika posjetio je Carigrad, Rusko Carstvo, Švedsku, Dansku, Njemačku, Nizozemsku i Švicarsku.

Nakon izbijanja revolucije u Francuskoj bio je njen aktivan sudionik. Dobio je čak čin generala u francuskoj revolucionarnoj vojsci, no u doba revolucionarnog terora pod Robespierreom bio je u zatvoru. Oslobođen je tek 1795. godine.

Vrativši se u domovinu de Miranda je pokušao početkom 19. stoljeća organizirati oslobađanje Latinske Amerike od španjolske vlasti. Upravo se njega smatra autorom venezuelanske zastave (žuto-plavo-crvene). S takvom zastavom Miranda je krenuo na oslobodilačku ekspediciju u Južnu Ameriku, a potpomogali su ga Britanci (Napoleonovi neprijatelji).

Venezuela je uspjela izboriti nezavisnost od Španjolske, no Francisco de Miranda zapeo je u španjolskom zatočeništvu. Umro je u zatvoru kod španjolskog grada Cádiza 1816. godine. U trenutku smrti bio je u 67. godini života. Zanimljivo je da se po njemu danas zove i jedna od venezuelanskih saveznih država (Miranda).


Komentari