Na današnji dan

Francis Drake isplovio na putovanje oko svijeta (1577.)

Dana 13. prosinca 1577. engleski moreplovac i dvoranin Francis Drake isplovio je na putovanje oko svijeta. Radilo se o drugom poznatom oplovljivanju svijeta u povijesti uopće, nakon onoga koje je započeo Ferdinand Magellan. Napomenimo, Magellan nije uspio dovršiti svoje putovanje jer je ubijen na Filipinima pa je Drakeov put oko svijeta ujedno i prvi u povijesti kojeg je od početka do kraja predvodila ista osoba (Magellanovu ekspediciju dovršili su njegovi kolege).

Francis Drake na svoje je putovanje isplovio iz Plymoutha u Engleskoj. Njegov zapovjednički brod zvao se Pelican, no Drake ga je preimenovao tijekom putovanja u Zlatnu košutu (engl. Golden Hind). Replika tog broda u punoj veličini i danas je usidrena u Londonu, samo stotinjak metara od Londonskog mosta. Drakeovo putovanje oko svijeta trajalo je sve do rujna 1580. godine tj. ukupno dvije godine i devet mjeseci. Nakon povratka u London kraljica Elizabeta I. obilno je nagradila Drakea, proglasivši ga čak i vitezom (od tada je oslovljavan kao sir Francis Drake).

Drake ovu čast nije stekao zbog geografskih postignuća, nego zato što je putem opljačkao znatan broj španjolskih brodova s blagom te izvidio potencijalna mjesta za osnivanje engleskih uporišta za napade na španjolske kolonijalne posjede. Tad je, naime, Španjolska bila vodeća kolonijalna sila na svijetu, a taj je položaj engleska kraljica Elizabeta I. nastojala uzurpirati.

Komentari