Na današnji dan

Francis Beaufort – tvorac ljestvice za ocjenjivanje jačine vjetra – 1774.

Prema toj se ljestvici jačina vjetra izražava pomoću 13 stupnjeva. 

Sedmog svibnja 1774. godine rođen je Francis Beaufort, britanski admiral po kojem je nazvana Beaufortova ljestvica (skala) za ocjenjivanje jačine vjetra prema njegovim učincima. Prema toj se ljestvici jačina vjetra izražava pomoću 13 stupnjeva, od 0 do 12, zvanih boforima (beaufortima).

Francis Beaufort rodio se u Irskoj kao potomak hugenotskih doseljenika iz Francuske. Već je u mladosti postao moreplovcem, a obrazovao se postupno. U ratnoj mornarici napredovao je osobito tijekom Napoleonskih ratova, a pri jednoj je akciji teže ranjen. Dospio je naposljetku do čina admirala i položaja službenog hidrografa Britanske kraljevske ratne mornarice. Osmislio je ljestvicu za ocjenjivanje jačine vjetra, od oznake 0 za tišinu, 1 za lahor, 2 za povjetarac pa sve do oznake 12 za orkan. Admiral Beaufort bio je član Kraljevskog astronomskog društva, Kraljevske irske akademije, Kraljevskog geografskog društva i vrlo uglednog Kraljevskog društva.

U starijoj životnoj dobi primio je vitešku titulu pa je preminuo kao sir Francis Beaufort. U trenutku smrti, koja ga je zatekla 1857. godine u Sussexu, imao je admiral Beaufort 83 godine.


Komentari