Na današnji dan

Francesco Melzi d’Eril – potpredsjednik Napoleonove Republike Italije – 1753.

1IT-2426-C1802-1 Francesco Melzi d'Eril / Carloni Melzi d'Eril, Francesco, ital.Politiker (1802-05 Vizepraesident der ital.Repub- lik), Mailand 6.3.1753 - Bellagio 1816. - 'Francesco Melzi / Vice Presidente della Repubblica Italiana'. - Punktierstich, undat., um 1802/04, von Carlo Carloni. Paris, Fondation Dosne-Thiers.

Budući da Napoleon većinom nije boravio u Italiji, potpredsjednik Melzi efektivno ga je zamjenjivao u vršenju vodećih državničkih funkcija.

Francesco Melzi d’Eril, talijanski političar iz vremena Napoleonskih ratova, rođen je 6. ožujka 1753. godine. Kad je Bonaparte osnovao Republiku Italiju kao vazalnu državu Francuske, osobno je postao njenim predsjednikom, a na potpredsjedničko je mjesto došao upravo Francesco Melzi d’Eril. Budući da Napoleon većinom nije boravio u Italiji, potpredsjednik Melzi efektivno ga je zamjenjivao u vršenju vodećih državničkih funkcija.

Francesco Melzi d’Eril rodio se u Milanu gdje se i školovao, čime je došao u kontakt sa znamenitim dubrovačkim znanstvenikom i isusovačkim svećenikom Ruđerom Boškovićem. 

Kad je Italiju Napoleon proglasio kraljevstvom, sa sobom na njenom čelu kao kraljem, dao je Melziju titulu vojvode od Lodija (Duca di Lodi), prema gradu Lodiju, smještenom 30-ak kilometara jugoistočno od Milana. Francesco Melzi d’Eril posjedovao je otprije i titulu grofa od Magente, prema gradu u Lombardiji kod kojeg se kasnije dogodila osobito krvava bitka.

Vojvoda i grof Francesco Melzi d’Eril umro je u rodnom Milanu 1816. godine, ubrzo nakon Napoleonovog pada. U trenutku smrti imao je 62 godine života. Pokopan je kod svoje vile (Villa Melzi d’Eril) na obali slikovitog jezera Como, u blizini znamenitog mjesta Bellagio.


Komentari