Na današnji dan

Francesco Bartolomeo Rastrelli – graditelj najljepših ruskih dvoraca – 1771.

Rastrellijevi su dvorci, palače, crkve i samostani osobito impresivni zbog znatne upotrebe pozlate na fasadama i krovovima. 

Talijanski arhitekt koji je svoj radni vijek proveo u Ruskom Carstvu, Francesco Bartolomeo Rastrelli, umro je 29. travnja 1771. godine. Projektirao je neke od najljepših ruskih carskih dvoraca, uključujući Zimski dvorac u Sankt-Peterburgu, Katarinin dvorac u Carskom selu i dvorac Peterhof. Rastrellijeva arhitektura pripada kasnom baroku, a obiluje ukrasima. Dvorci koje je gradio ističu se luksuzom i ekstravagancijom, kako po svojoj veličini, tako i po svojim dekoracijama.

Francesco Bartolomeo Rastrelli nije rođen u Rusiji (rodio se u Parizu), ali se u nju doselio već u mladosti. Naime, njegov otac – Carlo Bartolomeo Rastrelli – bio je talijanski kipar koji je došao raditi u Rusiju. Već je kao mladić Francesco Bartolomeo Rastrelli time spajao očevu umjetničku tradiciju s ruskim podnebljem. S vremenom je Francesco Bartolomeo Rastrelli postao dvorskim arhitektom, a na tom je položaju ostao tijekom vladavine važnih ruskih carica iz dinastije Romanov – Ane i Elizabete.

Osim projektiranjem dvoraca, bavio se Rastrelli i izradom nacrta za ruske pravoslavne samostane i crkve. Na tom se području njegova djela također odlikuju iznimno velikom količinom ukrasa. Rastrellijevi su dvorci, palače, crkve i samostani osobito impresivni zbog znatne upotrebe pozlate na fasadama i krovovima.

Rastrelli je preminuo u Sankt-Peterburgu u ranim 70-im godinama života. U tom je trenutku na ruskom carskom prijestolju bila Katarina II. Velika, vjerojatno najpoznatija vladarica iz ruske povijesti. 


Komentari