Na današnji dan

Frakcija Crvene armije otela poslovnog čovjeka (1977.)

Bundeskanzler Helmut Schmidt empfängt Arbeitgeberpräsident Hanns Martin Schleyer

Dana 5. rujna 1977. Frakcija Crvene armije (njem. Rote Armee Fraktion, RAF) otela je u Kölnu njemačkog poslovnog čovjeka Hannsa Martina Schleyera. Radilo se o terorističkom činu koji je snažno odjeknuo u Europi. Šezdesetdvogodišnji Schleyer bio je u to vrijeme predsjednik Saveznog udruženja njemačkih udruga poslodavaca, kao i predsjednik Savezne udruge za njemačku industriju. Među njemačkim je ljevičarima bio nepopularan zbog kapitalističkih nastojanja spomenutih organizacija, ali i zbog svoje nacističke prošlosti u SS-u.

Pripadnici Frakcije Crvene armije oteli su ga spomenutog dana dok ga je vozač u automobilu prevozio kroz Köln. Schleyerov su automobil tipa Mercedes-Benz 450 SEL zaustavili nedaleko od križanja ulica Friedrich-Schmidt-Strasse i Vincenz-Statz-Straße u zapadnom dijelu Kölna. Pomoću automatskog oružja ubili su njegovog vozača, kao i njemačke policajce u pratećem vozilu. Schleyera su izvukli iz automobila i ukrcali u vlastito vozilo te odveli na skrovitu lokaciju.

Držali su ga u zarobljeništvu 43 dana skrivajući ga, kako je kasnije saznato, u jednom neboderu u kölnskom predgrađu Erftstadt-Liblar. Nakon što policija nije pristala na zahtjeve otmičara za oslobađanjem iz zatvora njihovih kolega iz Frakcije Crvene armije, Hannsa Martina Schleyera ubili su 18. listopada 1977. godine, a njegovo su mrtvo tijelo ostavili u prtljažniku jednog Audija 100 u Francuskoj.

Komentari