Na današnji dan

Formirana Europska komisija pod predsjedanjem Joséa Manuela Barrosa – 2004.

Među članovima Barrosove komisije većinom su bili bivši ministri država članica, a dvojica su bila bivši premijeri: Vladimír Špidla iz Češke i Siim Kallas iz Estonije. 

Dana 22. studenog 2004. godine započela je s radom Europska komisija predvođena Joséom Manuelom Barrosom, portugalskim političarem. Barroso je na čelo Europske komisije došao s mjesta premijera tj. predsjednika vlade Portugala (dao je ostavku na tu poziciju kako bi mogao prijeći na položaj predsjednika Europske komisije). Prije Barrosa na čelu Europske komisije bio je talijanski političar Romano Prodi, i to od 1999. do 2004. godine.

Budući da je Europska unija u trenutku Barrosovog stupanja na dužnost imala 25 članica, komisija pod njegovim vodstvom također je imala toliki ukupan broj članova. Među članovima Barrosove komisije većinom su bili bivši ministri država članica, a dvojica su bila bivši premijeri: Vladimír Špidla iz Češke (Barrosov povjerenik za zapošljavanje, socijalnu politiku i jednake mogućnosti) te Siim Kallas iz Estonije (Barrosov povjerenik za upravne poslove, reviziju i sprječavanje prijevara). Položaj prve potpredsjednice u Barrosovoj komisiji dobila je Margot Wallström, koja je u ranijoj Prodijevoj komisiji bila povjerenica za okoliš. Jedni njemački član Barrosove komisije bio je Günter Verheugen (povjerenik za poduzetnišvo i industriju), koji je u ranijoj Prodijevog komisiji bio povjerenik za proširenje. Slovenski predstavnik bio je Janez Potočnik, kao povjerenik za znanost i istraživanje.


Komentari