Na današnji dan

Ford i Adenauer položili kamen temeljac velike tvornice u Kölnu (1930.)

Dana 2. listopada 1930. Henry Ford položio je kamen temeljac automobilske tvornice u njemačkom gradu Kölnu. Premda je američka kompanija Ford već ranije imala manje pogone u Njemačkoj za sklapanje automobila uvezenih iz Amerike, donijeta je odluka o izgradnji prave tvornice u Kölnu. Poticaj za to bila je General Motorsova kupnja Opela, čime je Fordov glavni američki konkurent u velikom opsegu ušao u njemačku automobilsku industriju. Za lokaciju Fordove tvornice odabran je Niehl, predgrađe Kölna smješteno neposredno uz rijeku Rajnu.

Zemljište za gradnju tvornice nabavljeno je u suradnji s tadašnjim gradonačelnikom Kölna, znamenitim Konradom Adenauerom (koji je oko dvadeset godina kasnije postao njemačkim kancelarom). Polaganju kamena temeljca u Niehlu prisustvovali su osobno Henry Ford i Konrad Adenauer. Isprva je tvornica uglavnom samo sastavljala automobile, no s vremenom je sve veći udio rada u njoj predstavljala vlastita proizvodnja vozila.

U njemačkoj tvornici proizvodili su se specifični Fordovi modeli prilagođeni njemačkom tržištu (npr. bez V-8 motora karakterističnih za SAD). Njemački modeli dobivali su i prepoznatljiva njemačka imena (npr. Ford Köln, Ford Rheinland). Oko 1938. Ford je dosegao četvrto mjesto u Njemačkoj po proizvodnji automobila, iza Opela, Mercedes-Benza i DKW-a. Godine 1939. pušten je u prodaju model Ford Taunus, čije je ime kasnije uspješno korišteno tijekom niza generacija.

Komentari